vegan cheesecake met grapefruit

vegan cheesecake & grapefruit sorbet

Vegan cheesecake met grapefruit

Werkelijk niemand zal proeven dat deze cheesecake vegan is, zo lekker en goed is de structuur. En easy as pie om te maken. Wat wil een mens nog meer eigenlijk?

Maar waar is de taart, de cheese zeg maar, dan van gemaakt? Zijdentofu. En wat is dat vraag je je misschien af? Zijdentofu is een speciale tofusoort met een delicate zachte structuur die heel geschikt is om er roomachtige structuren mee te maken. The Vegetable Chef heeft hier veel mee geëxperimenteerd voor zijn workshops Spannende Tofu en Tofu DIY en dit recept is daar één van de resultaten van. Met deze cheesecake geeft hij je alvast een idee wat voor lekkers je kan verwachten tijdens deze workshops.

Bakken maar!

We beginnen met de bodem: verwarm de oven voor op 150 gr. C Bekleed de bodem van je springvorm met bakpapier. Vet de zijkant van de springvorm licht in.

Hak de havervlokken, hazelnoten en abrikozen in de keukenmachine of in het hakkertje van je staafmixer tot een fijnkorrelige structuur. Voeg de olie en het water toe en meng tot een samenhangend mengsel. Verdeel dit mengsel mbv de bolle kant van een lepel gelijkmatig over de bodem van je springvorm. Duw het mengsel goed aan. Bak de bodem 12 min. op 150 gr. C

Doe dan zijdentofu, yoghurt, gesmolten margarine of cocosolie, suiker, rijstbloem en citroenrasp in de kom van je keukenmachine of een kom of litermaat waar je met de staafmixer in kan. Draai het geheel tot een gladde crème. Giet deze crème in de taartvorm. Pureer de frambozen tot een puree en verdeel de frambozenpuree over de oppervlakte van de taart. Als je in een creatieve bui bent kan je er een mooi waaierpatroon van maken. Of je pletst het er gewoon zo op.

Bak de taart 40 minuten tot de vulling tot in het midden stevig voelt. Als je een keukenthermometer hebt kan je op basis van de temperatuur ook de gaarheid bepalen: de taartvulling moet (in het midden) een temperatuur van 75-80 gr. C hebben. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen.

Serveer de taart met partjes uitgesneden grapefruit en reepjes munt of, zoals op de foto, Honeycress. Wil je het extra feestelijk maken, serveer er dan ijs bij. Grapefruit sorbet, zoals op de foto of bijv. sinaasappelsorbet.

 

 

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk
met miso geroosterde bloemkoolroosjes
met miso geroosterde bloemkoolroosjes
tahini noodles with miso roasted cauliflower
tahini noodles met spinazie en miso geroosterde bloemkool
peeled tomatoes
Tomaten ontvellen
fenouillabaisse: vegan variation on bouillabaisse
Fenouilabaisse

2 Responses

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This